Aside

Jenis pewangi yang tahan lama

14 Nov

Siapa suka pakai minyak wangi? Siapa siapa siapa? Ni ada info sikit yang ai dapat from email. Pasal jenis pewangi yang tahan lama.

1st kena tahu jenis perfume :

1. Cologne
2. Eau de Toilette (EDT)
3. Eau de Perfume (EDP)
4. Parfum

Yang bezakan jenis perfume ni adalah kepekatan minyak harumannye, sama ada daripada ekstrak semulajadi, sintetik, dicairkan menggunakan air atau alkohol bergred tinggi. Dan haruman yang mempunyai kepekatan minyak yg tinggi akan tahan lebih lama.

Cologne  mengandungi 4% minyak pati

Eau de Toilette (EDT)   -        mengandungi 8% – 15% minyak pati

Eau de Perfume (EDP)  mengandungi 15% – 22% minyak pati

Parfum  mengandungi 22% minyak pati

Makanya, yang lebih tahan lama adalah Parfum kerana kandungan patinya lebih pekat.

Cara memilih perfume. Selain menyemburkan kat atas kertas then kibas² kertas tu, perfume jugak boleh dispray pd sapu tangan..to smell camne bau perfume tu pada fabrik. Boleh juga spray ke udara di mana anda berdiri. Then bile titis minyak wangi tu jatuh..tarik nafas dalam² dan hayati keharumannya…pergh!

Tips untuk memakai perfume. Waktu siang - semburkan pada pergelangan tangan, sendi kaki dan perut. Cara ini utk mengelakkan tindak balas wangian itu dengan sinaran UV dan mengelakkan iritasi pd kulit. Waktu malam - sesuai disemburkan pd bahagian tengkok atau blkg leher.

 

Tips lain : Untuk membuatkan perfume yg dipakai tahan lama baunya, pakai bersama lotion dan gel mandian dlm satu rangkaian yg sama (biasanye disertakan dlm set perfume). Dan untuk mengetahui sama ada perfume yg dibeli tu original atau tidak, goncangkan botol perfume then tgk buihnya..jika buih sikit dan cepat hilang tu tak ori..dan jika banyak buih dan lambat hilang..haa ni bru ORIGINAL.

 

 

Blog Widget by LinkWithin

6 Responses to “Jenis pewangi yang tahan lama”

  1. Dee November 14, 2011 at 1:50 pm #

    tips yg sgt bagus tu lily…december masa yg sesuai utk beli perfume kan..hehehe..
    Dee´s last blog post ..Blog Anniversary Sendiri Pun Lupa..

    • rillys November 15, 2011 at 2:20 pm #

      sebab megasales ekk…hihihi

  2. uzen March 11, 2012 at 8:14 pm #

    Really love ur tips and infos…boleh x uzen nak share dlm my FB… ;)

Leave a Reply

CommentLuv badge