Antara tanda awal tsunami yang melanda Jepun

19 Mar

Morning guys. I nak share interesting article yang i dapat from email, related dengan kejadian tsunami kat jepun recently. Iaitu tanda awal tsunami yang tidak disedari.

Satu kejadian aneh telah berlaku dipantai Acapulco, Mexico beberapa hari sebelum kejadian tsunami di jepun. Orang ramai yg datang ke pantai itu merasa agak hairan dan mereka berebut rebut menangkap ikan dengan tangan jer, terlalu banyak ikan menghampiri tepi pantai.

Ribuan ikan sardin, ikan-ikan bilis dan anak anak ikan tenggiri berkumpulan merapati sepanjang pantai tempat peranginan Mexico itu. Kini baru mereka sedari bahawa apa yg terjadi berkait dengan kejadian tsunami yg melanda Jepun 11 Mac 2011 yang lepas.

Nelayan-nelayan amat gembira dan sibuk dengan motorbot-motorbot kayu, meninggalkan jaring-jaring yg mereka guna dan mereka hanya mengaut ikan ikan dengan baldi sahaja.

Beberapa pakar percaya fenomena secara langsung adalah berkaitan dengan tsunami yg berlaku diJepun. Nelayan-nelayan menyifatkan fenomena pelik ini dan arus luar biasa mempunyai kaitan kejadian tsunami yang meranapkan sebahagian dari negara Jepun. Nelayan-nelayan di Acapulco mengatakan mereka tidak pernah melihat kawan ikan yg sebegini banyak berada berhampiran gigi air dimana mana pantai sekali pun.

Wallahualam…

 

10 Responses to “Antara tanda awal tsunami yang melanda Jepun”

  1. Diary of One March 19, 2011 at 1:01 pm #

    Oh gitu ye.. Good info

    • rillys March 19, 2011 at 2:42 pm #

      saya pun dapat from email, saja nak share 🙂

  2. kaseh March 19, 2011 at 4:07 pm #

    rasanya betol la kot..sebba ingat tak tsunami besar dulu tuh..pun adakes macam ni gak.. tapi tula bila dah lepas kejadian baru org perasan..

    • rillys March 21, 2011 at 10:54 am #

      aah..yerlah benda pelik..selalu orang terlebih excited..pastu baru realize

  3. cathj March 19, 2011 at 11:31 pm #

    nampak best tapi hakikat nya… aduh… ngeri….

    • rillys March 21, 2011 at 10:54 am #

      betul tu sis. looks amazing…tapiii

  4. chempakamummylicious March 21, 2011 at 11:50 am #

    Hi Lily,

    Visited your blog..Interesting blog…!!

    • rillys March 21, 2011 at 1:04 pm #

      cepatnya u datang sini! hehehe..thanks dear..keep in touch yer

  5. zana March 22, 2011 at 4:23 pm #

    mcm kat kedah tsunami dulu kan?? few days before ikan byk n senang dpt.

    tapi, mexico kena ke?? hehe

    • rillys March 22, 2011 at 4:30 pm #

      mexico tak kena. tapi ikan tu semua dapat rasa bencana yg bakal datang dari perut bumi. nasiblah negara mana yg kena..

Leave a Reply