Bila lalang dah sama tinggi dengan orang

9 Mar

Rumah sebelah kitorang ni dah bertahun sudah kosong. Ramai jer buyer yang datang jenguk tapi nan ado yang melekat. Mahal sangat kot. Yang tu tak kisahlah, tapi keadaan rumah yang tak dijaga langsung oleh si tuan tanah kedaung ni yang menghangenkan kami.

Tengok ni. Kat belah depan rumah dia punyalah menggunung tinggi lalang jembalang yang tumbuh. Siap dah menjalar kearah rumah kitorang. Vaavaavaaa..ini sudah lebey!

Yang ni kat belah belakang. Sama tinggi u lalang tu dengan kitorang. Tak ke seram pemandangannya. Nak sidai baju ke apa mesti dengan penuh debaran. Yerlah takut kot ada binatang berbisa ke kan. Mintak dijauhhhkanlahhh…amin.

Bila dah tak tahan, bapakku pun take action. Gi report kat MPSJ. Ikutkan jerlah prosedur diorang, yang penting ada respond. For the first two weeks tu MPSJ bagi notis kat tuan rumah tapi no respond. So, MPSJ sendiri datang clear lalang lalang semua tu. Dan kos pembersihan akan dimasukkan dalam cukai pintu tuan rumah tu. Good.

Tadaaa…! Syukur dah clear. Dah tak ngeri pemandangan.

Belah depan pon dah clear. Baru senang ana punya hati. Thank you MPSJ for your tip top service! So, kepada sesiapa yang ada problem sama camni bolehlah gi report kat Majlis Perbandaran tempat memasing. Demi keselamatan dan kesejahteraan keluarga kita 🙂

 

14 Responses to “Bila lalang dah sama tinggi dengan orang”

  1. erin March 9, 2011 at 2:59 pm #

    wah! efficient action betol MPSJ
    salute la!
    n nasib baik ur dad pon g report
    kalo tak mmg bahaya utk uols sekeluarga n jiran
    takut ada binatang berbisa buat habitat kt situ

    • rillys March 9, 2011 at 4:45 pm #

      seb baik diorang bg respond kalau tak terpaksa masuk aduan rakyat, hiksss

  2. Wawa~* March 9, 2011 at 3:09 pm #

    uihhhh seram tu sisss kalo tinggi smpai gitu lalang nyer… lgpun tkut hewan2 yg x diingini buat kunjungan x rasmi lak ke umah… huhu… nasib baik dh ok 😀

    • rillys March 9, 2011 at 4:43 pm #

      taktahulah camne selama ni bleh bertahan. ngeri pulak bila fikir balik, anyway thanks

  3. cik wanie March 9, 2011 at 3:38 pm #

    uish bahaya tue,
    bila lalang sama tinggi ngn org,
    mcm2 binatang yg bole duk dalam tue…

    ha,
    bila dah bersih,
    barulah x sakit mata memandang kan,
    alhamdullilah

    • rillys March 9, 2011 at 4:42 pm #

      penyamun pon bleh dok dlm tu..oppss! syukurrr dah clear, thanks wanie

  4. Lyn Yusoff March 9, 2011 at 8:58 pm #

    bahaya biarkan lalang tu memanjang..
    takut2 ade haiwan yg tak sepatutnyer

    • rillys March 10, 2011 at 10:36 am #

      itulah yg paling digeruni..thanks kerana memahami

  5. cathj March 9, 2011 at 9:38 pm #

    Oh boleh buat komplen mcm ni yer??? Saya tak tahu pun…. thank you for the info… 😀

    (Sebab jiran sebelah ni masih kosong… mana lah tau rumput nya meninggi gunung kan… )

    • rillys March 10, 2011 at 10:35 am #

      haa kalau dah tinggi menggunung nanti jgn lupa report yer..hehe

  6. rasp March 10, 2011 at 1:13 am #

    syabas MPSJ..
    baru tau kalo kita report..
    dorang leh amik tindakan sebegitu…
    lega skit pemandangan kita kan..

    • rillys March 10, 2011 at 10:35 am #

      i pun baru tahu sis. u takpe dok condo..hehehe

  7. mummysyafie March 12, 2011 at 5:26 pm #

    bahaya jugak kalau dibiar tinggi macam tu. takut ada binatang bahaya yang bersarang.

    nasib baik rumah nor kat kuching tu bapak yang tlg tengokkan. pastu jiran plak kakak sendiri…so takde hal la kan

    • rillys March 15, 2011 at 11:09 am #

      ohh boleh diorang bersihkan. oklah tu nor, takde orang marah. ni dahlah tuan rumah tak pernah nampak muka..dibiar jer
      kotor gitu..

Leave a Reply