Empatploh kali baca pun tak ngape

27 Jan

Masa kekecik dulu i suka sangat baca komik. Budak kecik mana tak sukakan? Kalau buku ilmiah tu, baper minit jer bertahan pastu mulalah tetiba jadi buta huruf sementara dan terus terlena dibuai mimpi. Tapi komik kaluuu! Empatploh kali dah khatam ponnn tatap syok mahu baca.

Same goes to abang dan hero kecik. Sukerrr sangat baca komik. Bukan kat buku punya, tapi kat online. Lagi2 yang ada voice over. Kira diorang takyah tenyeh2 mata nak baca wording yang halus mulus tu. Tapi kena set timinglah jangan lelama sangat. Not good untuk mata.

Diorang punya pc kan kat hall. So certain times i boleh dengar jugaklah apa kejadahnya kartun2 tu cakapkan. Kekadang i pun tergelak sekali dengar, dah kata komikkan. Haruslah kelakar!

PC ada satu jer kat hall bawah ni. Abang dan adik pun take turnlah nak baca komik pilihan hati memasing. Yang tak tahannya abanglah, suruh i belikan dia iPad…wallahhh! I sanggup turun naik temankan dia guna pc kat bilik atas jer u.

Tapi yang bagusnya i nampak kat sini, penggunaan bahasa inggeris both of them adalah sesangat memberangsangkan. Komik tu in english, option untuk other language pun ada. Tapi malay jer takde..sedih betul.

Dan yang tak bagusnya, i nak ajak belajar ngaji pun susah. Yang sorang tu ketayap dah ada kat kepala, tapi dok tang tu jugak. Yang adik tu tak habis2 dengan one more minute mama! one more minute please! Haa kalau dah gitu i keluarkan rotan jer..zasss kat dinding sikit..berdesuppp gi masuk bilik ngaji!

Diorang ni dengan baba jer takut. Tapi tu lah, baba selalunya around 10pm++ camtu baru sampai rumah. Tu sebabnya dari balik kerja i dah start jadi hulk sampailah baba balik baru jadi normal balik. Boleh?



12 Responses to “Empatploh kali baca pun tak ngape”

  1. REDBLOODSNOW January 27, 2011 at 3:16 pm #

    hehehe..layan dorg baco ek 😀

    • rillys January 27, 2011 at 4:08 pm #

      tak layan tapi bila dengar diorang asyik mengekek gelak akak join..hihihi

  2. kniedaz January 27, 2011 at 4:34 pm #

    lily, apa address online comic tu? Danish n Danial kalau ngadap pc tak habis2 dengan online games je..pandai pulak tu cari yg free..huh…

    • rillys January 27, 2011 at 4:50 pm #

      hihihi..nanti ly tanya si abang ekk..dia yg cari sendiri comic tu..

  3. kaseh January 27, 2011 at 7:17 pm #

    aiyokkkk mama tukar jadi hulk kanggg

    • rillys January 28, 2011 at 10:54 am #

      hulk yg penakut..hahaha

  4. mummysyafie January 27, 2011 at 9:26 pm #

    bagus erkk secara tak langsung bleh mahirkan mereka dalam bahasa english. wawan n abang even tengok kartun kat disney channel siap minta tukarkan ke bahasa malaysia. english takde feel kater nya

    • rillys January 28, 2011 at 10:54 am #

      betul tu takde feel..hihi..ly pun kalau layan HBO ke kalau ada alih suara malay dah lama tukar!

  5. FARISZ@AZ.Com January 28, 2011 at 2:48 pm #

    Menggunakan video salah satu teknik yang bagus untuk menarik anak belajar.Dari pembelajaran agama,sejarah,sains,math dan bahasa inggeris pun ada.cuma cd pembelajaran guna video tu agak susah nak cari.

    • rillys January 28, 2011 at 4:06 pm #

      cari kat online jer. kat ebay ada kot yg cd2 ni…

  6. erin January 28, 2011 at 5:01 pm #

    comics are fun!
    dulu i baca comics doraemon
    tp sekejap je sbb parents tak bg
    bahasa dia dlm comics kan lain mcm
    btw, my husband pon mcm anak u 2 org ni.. 🙂

    • rillys January 29, 2011 at 10:33 pm #

      i pun suka komik doraemon..berbuku2 sanggup beli. dapat menjana pemikiran yg kreatif..cewahhh

Leave a Reply