Genap 6 tahun tsunami melanda

26 Dec

Harini genap 6 tahun kejadian tsunami yang paling teruk melanda beberapa negara Asia. Especially Aceh, Indonesia..yang mengorbankan lebih daripada 200k orang.

For the last few days, i ada tengok video dokumentari pasal tsunami ni kat Discovery Channel n National Geographic. Even dah banyak kali tengok before this, tetap tersentuh jugak hati tiap kali tengok balik. Especially dengan the interviews dengan mangsa2 yang terselamat. Hmm..ni ada a few pics masa kejadian. Pics credit to lovelysmile.com

Keadaan selepas sehari kejadian tsunami 2004


Keadaan selepas 5 tahun kejadian tsunami


Antara masjid yang tidak musnah dilanda tsunami. Bukti kebesaran Allah…


Keadaan masjid 5 tahun lepas kejadian tsunami 2004.


Bot nelayan yang tercampak jauh ke tengah pekan semasa kejadian tsunami.


Keadaan selepas 5 tahun tsunami melanda.


Mayat2 disusun sebelum dikebumi.


Selepas 5 tsunami melanda.


Lagi bot nelayan yang tercampak jauh dari lautan.


Tapi bot yang ni dibiarkan kekal disitu. Jadi bahan sejarah…


Al-fatihah kepada semua mangsa yang terkorban. Semua yang terjadi adalah kehendakNya..janganlah kita menyalahkan takdir dan menuding jari sesama sendiri. Yang penting kita muhasabah diri supaya lebih bertaqwa kepadaNya 🙂



2 Responses to “Genap 6 tahun tsunami melanda”

  1. rasp December 27, 2010 at 9:53 am #

    memang tak leh dilupakan kejadian nie kan sis, sungguh menyayat hati. Especially one of my aunt yang kehilangan anggota keluarga dia semasa tu…Al-Fatihah..

    • rillys December 27, 2010 at 10:17 am #

      tragedi paling besar yg pernah melandakan sis..sedih betul..siannya ur aunt..semoga dia terus tabah

Leave a Reply