Isu pemakaian tudung

13 Nov

Salam hujung minggu guys. Tetiba rindu pulak nak buat entry untuk weekend. Ok i ada dapat email pasal hal pemakaian tudung ni. So isu ni a bit sensitivelah kan. I tak berani nak letak hukum so jomlah tengok apa isunya.

Sekarangkan famous tudung jenis gini. Ramai jugak yang i tengok pakai camni. I pernah gak try sekali dulu tapi depan cermin jerlah..i pinjam my sis punya. Tapi rasa macam kepala robot pulak. Tak selesa. Apepun, kalau rasa was-was menyerupai ke tidak, sebaiknya takyahlah ikutkan.

Pastu yang sanggul gini pulak. Banyak jugak artis2 bertudung yang berlakon kat tv buat sanggul tinggi camni. Taktau diorang aware ke tak pasal benda ni. Tapi kita tengok pun nampak macam weirdkan. Tetiba ada benda terbonjol pulak kat atas tu. Gaya ni i tak pernah cobalah. Rambut pun kemetotkan. Wallahualam.

I dari dulu suka pakai tudung jenis ni. Nak bentuk pun senang. Kalau jenis ni i suka yang plain. Senang nak match dengan baju yang fancy.

Pastu keluar pulak fesyen gini. Tudung selendang yang ada owning attach to it. Oklah jugak i rasa bila pakai. Kena pandai pakai untuk lindung muka yang bulat. Tapi tu lah owning tu dah siap melekat dengan selendang, so taklehlah nak pakai dengan selendang2 lain. So i tukar pulak cara kat bawah ni.

Pakai selendang jugak. Tapi selendang yang takde owning. I pakai anak tudung asing yang ada owning kat dalam pastu baru pakai selendang. Anak tudung tu carilah yang kualiti elok sikit, yang jenis kain lembut n sejuk. Sebab kita macam pakai 2 lapis. Takdelah rimas rasanya. I beli macam2 kaler owning dalam tu. Pastu belilah berpuluh selendang macam2 kaler n corak pun. Tinggal match jer 🙂

I just nak share jenis2 tudung yang kena dengan jiwa i. Cewahhh..tapi awas jangan pulak pakai ‘tudung’ macam abang n hero kecik kat bawah ni.

Abang yang tak kisah kita pakaikan apa pun kat kepala dia. Baju tak pakai pun takpe.

Hero kecik yang tak suka ada benda dipakai kat kepala. Tapi bagi dia pegang benda yang boleh dimasuk ke mulut..he’ll be ok.

Ok dah lari tajuk pulak..hehe..so kesimpulannya pasal isu tudung tu..kita renungkanlah dan hayatilah bersama. Yang penting niat kita nak tutup aurat tu ikhlas dan diberkati Allah. Insyaallah…


12 Responses to “Isu pemakaian tudung”

  1. nano November 13, 2010 at 12:15 pm #

    bagus kak..
    tp tula..mende ni dh byk sgt dah jumpe kt mane2,
    tp still ramai gak buat do no n pkai ehh..
    mkin mjadi2,
    nak2 yg bonggol2 besar tu.
    sy tgk pun cm ntah ape2.
    inikan nk pakai. huhu pelik2 betul pesen2 skrg

    • rillys November 14, 2010 at 2:10 pm #

      kelakarkan yg bonggol2 besar tu. entahlah..kalau yg taktahu tu takpelah boleh berubah bila dah tahu. tapi yg dah tahu tapi buat jugak…wallahualam 🙂

  2. sW33tDaRLinG November 13, 2010 at 2:18 pm #

    macam2 style skang pakai tudung… tak semestinya bila dah pakai tudung, kita dinamakan menutup aurat…

    budibahasa pun perlu dijaga sebenarnya

    • rillys November 14, 2010 at 2:08 pm #

      apepun Allah jer yang tahu pahala dosa kita. kita sebagai hambaNya turuti jer perintah dia seikhlasnya 🙂

  3. Aleeya November 14, 2010 at 8:17 pm #

    mmg ramai pakai pesyen gitu ..tapi ade pnjelasan dari ust. love ttg isu neh, lupa dah url blog ust love tu..cuba lily gugel..

    • rillys November 15, 2010 at 10:14 am #

      ooo yer ke..yerlah kita kena dengar ulasan yang arif pasal hal ni..takleh nak 100% kata salahkan..thanks for the info 🙂

  4. sofia November 15, 2010 at 12:05 am #

    nasib baik sofia mmg jenis tak suke sanggul sangat..sebab susah nak sandar kepala kalo duduk..hehe

    regards,
    Sofia Smiley

    • rillys November 15, 2010 at 10:13 am #

      tu pun alasan yg sangat munasabah gak tu..hehe..rasa bonjol2 kat belakang ekk

  5. Lady of Leisure November 15, 2010 at 1:17 am #

    pakai tudung kalau ikat rambut memang nampak cantik.. tapi kalau tinggi melampau gitu pelik gak nampak kan

    • rillys November 15, 2010 at 10:13 am #

      so agree with u 🙂

  6. REDBLOODSNOW November 15, 2010 at 9:50 am #

    Eee..nice info kak lil. zie pnah arr try pakai tudung yg leher tuh time pakai tudung yg mcm tudung express tuh taw..hehe. but pastuh x lagi…sbb tgk muke cam weird je..kehkehkeh.

    yg tang bersongol bapak giler tinggi ke atas tuh lak…hi five, sis! Zie pun x pnah try coz nampak hodoh n pelik giler…

    zie more better bertudung cam yg selalu z pakai. lg selesa n terase kemas 24/7…hehe

    • rillys November 15, 2010 at 10:12 am #

      betul tu, yg penting selesa dan kemaskan 🙂 gimme five jugaklah!

Leave a Reply