Bila laptop meletop hati turut kebabomm!

14 Oct

Ngam2 sehari sebelum raya haritu, laptop baba kong kalikong. Sian mamat tu..terus hilang mood nak beraya kejap.

Nasib baik masa tu dah sembelih ayam2 yang nak dibuat rendang. Kalau tak, kompem disembelih dengan kejam. Bila i geletek2 dia, dia oklah balik..terus simpan dah taknak tengok laptop dia sampai kitorang balik kl.

Balik jer kl terus gi hadap tempat ni. HP Service Centre kat Bukit Damansara. Hantar situ jer terus senang. Kot hantar kat kedai2 komputer ni kang memacam digorengnya.

Peneman setia kepada insan yang sedang down

With the test engineer. Test punya test kompem kena masuk wad icu kat service centre. Itu motherboard sudah rosak daa..standby jerlah around rm1,200 kata engineer itu dengan selambanya. Boleh?

Nak taknak hantar jerlah. So, 1 week lepas tu the laptop siap. And tak sangka dapat 50% diskaun..sebab baba selalu deal pasal his IT department punya things kat sini. Kiranya gesture of goodwill gitu. So total kena bayar plus labour charge around rm700 jer. Tak sampai rm1k..selamat u.

Sebelum pergi check semua dah ok, so happy2 lah kan. I ajak baba lepak ofis i jer..then trylah on guna adapter baba sebab kat HP tadi on guna diorang punya. Sekali tu! Kebabomm! Shot balik the laptop..teng tengg tenggg! Adapter tak guna tu dah nyawa2 ikan rupanya. Esok tu masuk icu balik the laptop..hahaha! Sengal betul rasa. Luckily under warranty lagi motherboard baru tu.

And 3 days later laptop dah ok. Kali ni dah siap2 buang dalam lombong adapter lama baba tu. Ok taklah, tipu.

Haritu melebur rm700, kali ni tambah lagi rm150 beli adapter baru.

Nasib baik kena lepas dah shopping2 raya. Kalau tak kompem macam2 kena catu. So the moral of the story kat sini ialah..sila plug adapter anda ditempat yang sepatutnya. Jangan plug ditempat yang dah overload dengan macam2 barang elektrik.

Macam kes baba, adapter dia dah naik gila dengan arus elektrik yang terlebih sudah sekaligus menarik nyawa motherboard. Dan lebih sakit bila warranty laptop baru jer tamat sebulan sebelum kejadian.


10 Responses to “Bila laptop meletop hati turut kebabomm!”

  1. wati3qv3 October 14, 2010 at 1:08 pm #

    sayanye laptop pun motherboard rosak dah kat setahun kott x pernah berepair coz takut duit melayang hahaha sekarang guna desktop jek

    • rillys October 14, 2010 at 2:26 pm #

      lagi hebat. takpelah boleh guna desktop. ni sebab dia kena kehulu hilir dgn laptop tu yg paksarela
      kena repair

  2. attyfir October 14, 2010 at 3:15 pm #

    cerita pasal lappy ni .mmg..leh buat kita ilang mood..
    kty pun lappy rosak..lepas lappy rosak..mesin basuh lak rosak..dia leh berjangkit2 lak tuh..huhuhuuh.tensi..

    • rillys October 14, 2010 at 3:29 pm #

      uish..kos besar2 pulak tu yg rosak. sabar kak tahun baru ni semua nak benda baru kot

  3. azzey October 14, 2010 at 3:28 pm #

    lily: laptop ni sensitif skit kan!

    • rillys October 14, 2010 at 3:29 pm #

      memanglah tersangat sensitif. yg sakitnya poket sendiri..hehe

  4. Dee October 14, 2010 at 4:03 pm #

    thx for the tips lily..dee selalu gak cucuk adapter pd extension plug yg byk2 tu..kalo kebaboom nangis nk ganti..kalo kena smpi 1200..baik rembat netbook baru je satu..huhuhu..

    • rillys October 14, 2010 at 4:21 pm #

      hehe..tapi tak puas netbook kenit sangat. anyway hati2 yer..

  5. jehan najib October 14, 2010 at 5:19 pm #

    cost2 post-raya mmg pening kepala wei… kitorg ni kreta plak accident.. terpaksa la berkampung kreta tu kat workshop. lama gak nk settle… mujur ada insurance. tp tu la.. hari2 g kerja terpaksa merempit laaa 2-3minggu… sadis..

    • rillys October 14, 2010 at 5:40 pm #

      laa yer ke? teruk ke keta tu..ishk2 korang ok ke..dahlah mia tu kecik lagi. dugaankannn..anyway hati2 merempit

Leave a Reply