kekuih rayaku…

6 Sep

Setelah menjadi ala2 zombie for the past 1 week..alhamdulillah dapat dahlah dalam 8 jenis kuih raya..n ada 2 more to go dan juga 3 jenis kuih raya goreng2

Entah semangat apa masuk dalam badan..tahun ni kuih raya i berani pulak buat sendiri..shirah adalah tolong jadi tukang tabur choc rice..ceri..choc chip dan seangkatan dengannya. Selalunya i yang tolong mak..tapi tahun ni i nak bagi mak tumpu kat jahit-menjahit dia. So pada yang datang rumah i beraya.. rasa kuih raya adalah ditanggung sendiri..hahaha

Nama pun sambil buat kuih sambil online..dah tentu setting tempat buat kuih harus berdekatan dengan pc..haha..sambil tunggu mentega dan gula dipukul kembang..kita online dulu!

Ok dah kembang

Berkali2 mak pesan..tepung tu jangan lupa ayak..keras kematu kuih tu kang

Campur segala mak nenek tepung dan perisa sengkatan dengannya..bolehlah dibuat doh untuk sesi menerap pulak

Selalu beli kuih semperit kemain comel orang tu buat. Ni i buat godang.. puashati! I tunjuk a few lah ekk kuih yang belum dibakar..tunjuk semua kang pengsan nak loading pic. I amik semua pic kuih dari belum jadi sampai jadi..koleksi bernilai tu..untuk diri sendiri

Proses menguli, menerap dan menabur adalah seronok walaupun naik juling biji mata dibuatnya..haha

Bila dah masuk oven excited bukan main..hihihi..sekali hangit padan muka! Yang hangit telan sendiri..yang cantik masuk botol.

Sahur time..habis semua lampu i bukak..hahaha..kena rantai ke tak kena rantai ke hantu..takut tetap ada

Kesian kat bini punya pasal..hahaha..terkangkang2 kacau doh!

Sudah2 lah dengan pics sesi membuat..meh i tunjuk kuih yang dah jadi

Biskut semperit..fav. semua orang dirumah..berbotol2 i buat!

Biskut Snow white..mewah betul kelapa yang salut coklat..jgn tersedak sudah

Biskut choc apa ntah nama dia..kena sorok betul2..my heroes dok cari sokmo

Biskut Cornflakes plus choc chip..sakit jari nak buat dohnya..cornflakes kan tetajam..so masa uli2 tu..adoiyai..i tak buat yg tepek2 atas kertas tu..kasi lain sikit

Biskut nestum plus oat..gila garing dan gila manis..kruk krak kruk krak!

Biskut kelapa..pun fav. semua orang dirumah

Biskut dahlia perisa oren..sampai krem2 jari i dok putar acuan dia

Biskut kokokrunch..tengah2 tu i buh choc chip..kasi lagi coklat rasanya..pun kruk krak kruk krak bunyinya bila makan!

Ok cukup 8..so ada lagi 2..biskut mama cherries n biskut makmur..pastu kuih goreng2..kuih tiram..kuih siput n kuih ros! Pastu baru boleh beraya dengan puashati 🙂

Sudahnya..camnilah i punya ngantuk jadinya! Tapi takpe yang penting puashati..dapat buat sendiri..so banyak mana nak buat pun sokahati..besar godang mana nak buat pun sokahati..tebal mana nak buat pun sokahati…yer aku soker!


26 Responses to “kekuih rayaku…”

  1. mekchu September 6, 2010 at 2:34 pm #

    wow.. amat bangga okeh.. bukan senang nak jumpa org yg rajin wat kuih raya skang nih.. byk lak tuh..

    • rillys September 6, 2010 at 3:43 pm #

      hihihi..ly pun tak caya ly yg buat

  2. attyfir September 6, 2010 at 3:02 pm #

    wah..lily buat sendiri .mesti sedap nie ..

    • rillys September 6, 2010 at 3:43 pm #

      uish kakty..jgn puji dulu..takut ly..akak datang rasa dulu kay

  3. Dee September 6, 2010 at 3:33 pm #

    wui sis..rajin giler..wajib terjah umah u ni gi rasa suma2 tu..2 thumbs up!!

    • rillys September 6, 2010 at 3:42 pm #

      hahaha! tapi i nak warn awal2..segala rasa risiko tanggung sendiri

  4. pinky September 6, 2010 at 4:16 pm #

    inilah entry yang dinanti2kan.. eh, mana gambar full microwave baru tu? tunjuk sket..

    gila rajin u buat kuih raya. i mau terjah raya nanti la.. hhehehe.. menggiurkan gitu

    • rillys September 7, 2010 at 10:53 am #

      hahaha..ehh takde pic microwave ekk..ohh sure u kena dtg rumah i beraya sis..dah lama nak gomol kimi tu

  5. kojah September 6, 2010 at 4:29 pm #

    wahh, banyaknyaaaaa kuih raya…

    nak raya umah akak lah!hahahaha

    • rillys September 7, 2010 at 10:52 am #

      meh datang meh!

  6. ArELeEz September 6, 2010 at 4:38 pm #

    tahniah! sbb b’jaya buat kuih dgn tangan sendirik secara bnyk plak tuh! mmg hebat! tabik springlah!

    • rillys September 7, 2010 at 10:52 am #

      erkk..jgn puji gitu..hahaha..buat jer banyak tapi rasanya wallahualam

  7. Syazana September 6, 2010 at 4:46 pm #

    Kak banyak gila buat.Gigih sungguh,sya br buat honey cornflakes je.Yang lain En.Tunang belikan.Malas betul nak buat =P

    • rillys September 7, 2010 at 10:51 am #

      baik hati sungguh en. tunang belikan..hehe..sedapnya honey cornflakes!

  8. eina September 6, 2010 at 5:13 pm #

    wahh..meriahnye kuih ly.. okeh kami akan smpai beraya nnt.. nak rasa sume jenis kuih lily..semangat tu..
    btw..cantek header blog raya ly n fmily..cute jek

    • rillys September 7, 2010 at 10:50 am #

      eina n family memang wajib datang beraya! hehe..thanks pasal header blog tu..cincai jer last minute buat

  9. azzey September 7, 2010 at 10:06 am #

    lily lotus: mak oiiiii!!!! rajin nyer buat kuih. byk plak tu. Akak dh berbelas2 tahun x buat kuih…..:)

    • rillys September 7, 2010 at 10:49 am #

      ni first time buat sendiri kak sejak lepas kawen..before this tolong2 mak jer..hehe

  10. azzey September 7, 2010 at 11:12 am #

    lily lotus: okaylah tu…..janji menjadi…..ikut resepi ke, main masuk2 je?

    • rillys September 7, 2010 at 12:40 pm #

      ikut resipi :D…mana reti main masuk2 jer..hihi

  11. azzey September 7, 2010 at 12:42 pm #

    lily lotus: tahniah! sbb nampak sedap & manjadi jg walaupun percubaan pertama!

    • rillys September 7, 2010 at 12:55 pm #

      erkk..tenkiu :D…ok dah blushing ni..haha

  12. appledia September 18, 2010 at 9:04 pm #

    Salam..wah kagum tengok.
    Gigih sungguh sis buat kuih!

    • rillys September 20, 2010 at 10:50 am #

      hehh..thanks..akak pun terkejut gak boleh buat kuih2 tu..hihi..memain jer pun buat tu

  13. ain September 19, 2010 at 11:40 pm #

    kelakar tgk laki ko tekangkang2 buek kuih haha. xpo la, janji sodap

    • rillys September 20, 2010 at 10:47 am #

      hahaha..ly pun gelak gila..sampai gitu sekali aksi dia

Leave a Reply